GEMENSAM BÖN


Böneskolan i Pingstkyrkan, Vrigstad den 8 november 2023

Gemensam bön kan handla om många olika former.

Med familjen eller med vänner och församling.

 

Jag har flera olika bönevänner som jag möter relativt regelbundet.

Ett par som Ingegerd och jag möter tillsammans ungefär  varannan vecka, vi fikar och beder tillsammans.

Ett tag gick jag med en vän på långpromenader och då bad vi utmed vägen.

En pastor som jag möter regelbundet på Arken i Värnamo, vi fikar och går sedan in i andaktsrummet och ber tillsammans.

En bönegrupp för män som samlas 1 gång i månaden i Jönköping.

 

Man kan be på arbetsplatsen/i skolan, lunchen/fikarasten.

I Kyrkan eller församlingen.

 

Jag kommer att tala mest om den gemensamma bönen i församlingen, men mycket kan också tillämpas på andra situationer.

Jag kommer också att dela en del erfarenheter. Jag gör det inte för att framhäva mig själv utan för att ge exempel som kanske kan inspirera.

 

”alla dessa höll endräktigt ut i bön” Apg 1:14,

”De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna.” Apg 2:42.

”ropade de endräktigt till Gud och bad” Apg 4:24.

 

VARFÖR GEMENSAM BÖN?

Genom hela Nya Testamentet uppmanas vi som troende till att mötas till bön, både i små grupper, såväl som hela församlingen.

 

Jesus förväntar sig att vi som tror skall be tillsammans.

"Om två av er här på jorden kommer överens om att be om något, vad det än är, så skall de få det av min Fader i himlen. Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem." Matt 18:19-20.

 

I bönen Fader vår finner vi tanken om gemensam bön:

Fader vår som är i himmelen. Helgat varde ditt namn. Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden. Vårt dagliga bröd giv oss i dag, och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro, och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.

 Vår/vårt, vi : 3gg, Oss: 5 ggr.

 

Två exempel på gemensam bön från Apostlagärningarna:

 

Församlingen i bön

Sedan de hade blivit frigivna, gick de till sina egna och berättade allt vad översteprästerna och de äldste hade sagt till dem. När de hörde det, ropade de endräktigt till Gud och bad: ”Herre, du som har skapat himmel, jord och hav och allt som är i dem, du har sagt genom den helige Ande, som talade genom vår fader David, din tjänare: Varför upprörs hedningarna och tänker folken ut meningslösa planer? Jordens kungar träder upp, och furstarna gaddar sig samman mot Herren och hans Smorde. Ja, de gaddade sig verkligen samman i denna stad mot din helige tjänare Jesus, som du har smort, Herodes och Pontius Pilatus tillsammans med hedningarna och Israels stammar, för att utföra vad du i din makt och genom ditt beslut hade förutbestämt. Och nu, Herre, se hur de hotar oss, och hjälp dina tjänare att frimodigt predika ditt ord, genom att du räcker ut din hand för att bota och låta tecken och under ske genom din helige tjänare Jesu namn.” När de hade slutat att be, skakades platsen där de var samlade, och de uppfylldes alla av den helige Ande och predikade frimodigt Guds ord.

Apg 4:23-30.

 

Ledarskapet i bön.

I församlingen i Antiokia fanns det profeter och lärare, Barnabas, Simeon som kallades Niger, Lucius från Cyrene, Manaen, fosterbror till landsfursten Herodes, samt Saulus. När de tjänade Herren och fastade, sade den helige Ande: ”Avskilj åt mig Barnabas och Saulus för den uppgift som jag har kallat dem till.” Då fastade de och bad och lade händerna på dem och sände ut dem. Apg 13:1-3.

Den helige Ande fick genom ledarskapets gemensamma bön tillfälle att skapa nya initiativ som ledde till ett vidgat arbete.

 

VAR?

Bönegrupp 

I många fall är den lilla bönegemenskapen det bästa miljön att få bönen att växa i en församling.

Vi känner oss mer bekväma med att be tillsamman med människor som vi känner.

En bönegrupp är ofta en bra plats för att uppmuntra varandra till att ta nya steg på trons väg. Till exempel att våga börja be högt. Därför är det viktigt att man ger plats för bönen i den lilla gruppen och att man uppmuntrar varandra till att våga be högt.

 

Bönemöte och gudstjänst

Paulus skriver till församlingen i Korint i 1 Kor 14 om hur de ska uppträda på deras sammankomster. Det rådde troligtvis kaosartad oreda på deras gudstjänster och bönesamlingar.

Paulus ger därför några råd till dem:

”Var och en”.

Hur skall det då vara, bröder? Jo, när ni samlas har var och en något att ge: en psalm, ett ord till undervisning, en uppenbarelse, ett tungotal, och en uttydning. Låt allt bli till uppbyggelse. 1 Kor 14:26.

 

Paulus undervisade att alla de närvarande kunde delta och att alla hade något att bidra med (så underbart om våra bönemöten var sådana!). 

Vi ska inte göra exakt samma saker, utan det ska finnas en välsignad mångfald, en eller några ska inte dominera utan det är en gemensam bön.

Jag tror att det är viktigt med att någon aktivt leder bönesamlingen och är ledd av Anden.

 

HUR?

När ni ber skall ni inte vara som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att synas av människor. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig. Och när ni ber skall ni inte rabbla långa böner som hedningarna. De menar att de skall bli bönhörda för sina många ords skull. Var inte som de. Er Fader vet vad ni behöver, innan ni ber honom om det. Matt 6:5-8.

 

En av de stora frestelserna i offentlig bönen är att be för att de andra ska höra, och inte för att Gud skall höra.

Vi skall inte be långa ordrika böner för att imponera på andra. Jag har hört folk kritisera församlingen och människor när de ber.

 

Jesus verkar ha förespråkat enkla och korta böner.

Och när ni ber skall ni inte rabbla långa böner som hedningarna. De menar att de skall bli bönhörda för sina många ords skull. Matt 6:7.

Jesu uppmaning påminner om Elias kamp med Baals profeterna, som bad länge och högt till sin gud – utan resultat. När Elias tur kom bad han en mycket enkel bön till den Ende Guden som både ser och hör: ”Herre, Abrahams, Isaks och Israels Gud, låt det bli känt i dag att det är du som är Gud i Israel, att jag är din tjänare och att det är på din befallning jag har gjort allt detta" 1 Kung 18:36.

Gud som ser och hör behöver inte många ord för att ta reda på vad vi ber om. Han känner till våra behov redan innan vi ber (Matt 6:8). Så en enkel bön, fokuserad på Guds rike och Guds vilja, är bäst.

 

Bönemötet eller gudstjänsten ska inte vara en kaotisk tillställning, där alla deltar som de vill och när de vill.

När jag gick på min pastorsutbildning i Jönköping hade vi ibland verkligt stökiga bönemöten på kvällarna, med mycket profetiska tilltal och annat som gick över styr. Jag kan tänka mig att det var något liknande i församlingen i Korint.

 

Om någon talar tungomål, får två eller högst tre tala, och då en i sänder, och någon skall uttyda det. Men finns det ingen som uttyder, skall den som talar tungomål tiga i församlingen och endast tala för sig själv och till Gud. Två eller tre profeter skall tala, och de andra skall pröva det som sägs. Men om någon annan som sitter där får en uppenbarelse, skall den förste tiga. Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir tröstade. Och profeternas andar underordnar sig profeterna. 1 Kor 14:27-32

 

Den gemensamma bönen kan liknas vid en symfoniorkester.

Gemensam bön är lik en symfoni, medan den privata bönen är likt en solosång. När vi ber tillsammans skall bönen vara lik en symfoni som vi spelar tillsammans – med olika sektioner som plockar upp refränger från varandra, med ackord som är beroende av bidrag från flera instrumentalister, med en vacker kollektiv röst.

Detta är naturligtvis en idealbild, för tyvärr visar det sig att den gemensamma bönen ofta i stället blir mer som en samling av solister som var och en spelar sitt eget verk än en samlad röst som uppstår ur lagarbete.


 

Jesus ger oss en helt annan bild av vad gemensam bön är:

Om två av er här på jorden kommer överens om att be om något, vad det än är, så skall de få det av min Fader i himlen. Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem.” Matt 18:19-20.

Jesus talade om att vi skall komma överens om vad vi skall be om och så gemensamt be i den riktningen. 

 

Kom ihåg att vi ber till Gud.

Att be till Gud betyder att vi vänder oss till Honom – inte till gruppen. Våra böner är fokuserade på att be Gud att ingripa i situationer och i människors liv.

Vi kan ibland höra böner som riktar sig mer till bedjarna än till Gud. Det kan vara att man berättar om saker eller informerar i bönen som man vill att de andra ska känna till. Ibland kan man få lyssna till minipredikningar eller bli undervisade av någon som ber. Detta är inte bön.

 

Bönen ”Fader Vår” är en mönsterbön för gemensam bön:

 

"Helgat varde ditt namn" - Tillbedjan och överlåtelse

Gå in i hans portar med tacksägelse, i hans gårdar med lov. Tacka honom, lova hans namn! Ps100:4

Låt oss träda fram inför hans ansikte med tacksägelse, höja jubel till honom med lovsång!

Ps 95:2

 

"Tillkomme ditt rike"

Kan vara både en specifik begäran och ett tema för all vår bön. Jesus kom för att utbreda Guds rike på jorden och i våra egna liv. Vi är kallade att utbreda Guds rike.

Den gemensamma bönen bör handla mycket om utbredandet av Guds rike här och nu. Vi får inte slarva med denna bön. Bära våra missionsåtaganden regelbundet.

Missionsåtagandena i Bottnaryd, Löftesoffer ca 1/3 av budgeten. Vi bad mycket för vårt missionsarbete. Vi hade bönedagar, gjorde missionsresor, fick besök. På en söndag i början av augusti, vi hade haft konferens under en vecka, samlade vi in hela summan, ibland blev det mer än vi planerat. Bönen för vår missionär på Papua Nya Guinea som var svårt sjuk. Församlingen kallade på alla underhållare för en bönedag. Gud helade honom.

 

Låt oss inte glömma vårt eget land.

När jag var pastor i Skillingaryd gjorde vi resor till pionjärplatser för att be och välsigna. Vi hade pionjärarbetet i Båstad som vi både underhöll och bad för. Idag finns det en församling där.

 

Vi behöver be för varandra om att Guds rike ska få större plats i våra liv. Att vi ska bli mer utrustade till att tjäna. Bönemötet med pastorna i Zimbabwe.

 

"Ske din vilja" - Bön om att Guds vilja ska ske.

I våra egna liv, familj, vänner, församling, bygden, landet, världen.  Inte så viktigt i vilken ordning du tar det. Man kan variera.

Man kan också be att Guds vilja ska ske inom speciella områden som kultur, massmedia, politik.



 

Andlig krigföring.

Vi har fått makt att ”Binda och lösa”.

Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen. Matt 18:18.

 

Att stå emot vår fiende, Ef 6:13.

 

Bryta ner tankebyggnader

De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus 2 Kor 10:4-5.

 

Christer Karlsson.

 

Undervisning i Böneskolan i Pingstkyrkan Vrigstad, den 8 November 2023.

 

 

 

 

 

Samtalsfrågor:

 

1. Var tycker du är den bästa miljön för att be tillsammans med andra?

 

2. Tycker du att det är svårt att be högt?

 

3. Har vi Gudsrikes utbredande i åtanke när vi ber tillsammans? Vad kan vi göra för att det ska bli ännu tydligare?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

EN BLOGG OM DEN HELIGE ANDE

VI MÅSTE TALA MER OM DEN HELIGE ANDE

HESEKIEL - DEN HELIGE ANDES PROFET